ویولن در دسته ی سازهای زهی-آرشهای قرار می گیرد و آرشه از اجزای مهم این ساز است. از همین رو آرشه کشی در ویولن از نکات مهم در نوازندگی ویولن است که اساتید و هنرجو باید به آن توجه زیادی داشته باشند.
اگر یک نوازنده آرشه را به صورت غلط نگهداری کند صدای ساز به صورت خفه و نادرست تولید می شود و علاوه بر لغزش دست باعث می شود که نوازنده نتواند تکنیک های پیشرفته رو درست اجرا کند.
پس در این مطلب قصد داریم با گفتن نکاتی مهم و کلیدی، شما را در آرشه کشی ویولن راهنمایی کنیم پس تا آخر این مطلب را با دقت مطالعه فرمایید و نکات مهم را به خاطر بسپارید و حتما تمرین کنید. علاوه بر نحوه آرشه کشی، نکاتی مهم درباره آموزش ویولن وجود دارد که برای پیشرفت در ساز ویولن بسیار تاثیرگذار است.
برای شروع سعی کنید روی یک صندلی بشینید این صندلی ترجیحا باید پشت صاف باشد. اگر تمایل داشته باشید می توانید بایستید اما نکته مهم این است که پشت نوازنده حتما باید صاف باشد و قوز نداشته باشد. دقت کنید عضله ها حتما باید شل باشد و هیچگونه فشار ایجاد نکنیم.
عضلات خود را شل کنید و به هیچ عنوان عضلات را سفت نکنید.
با دست آرشه را در یک پوزیشن عمودی نگه دارید. با دست غالب خود، از انگشت حلقه آزاد با انگشت شست و انگشتان وسط و انگشت حلقه را با انگشت شست تشکیل دهید. دقت کنید که انگشت سبابه و انگشت کوچک دست حتما به طور طبیعی به سمت انگشت شست خم شوند. توجه کنید که انگشت شست دست با دیگر انگشتان دست خود لمس نشوند
جایگاه انگشت وسط نوازنده باید روبروی انگشت شست قرار گیرد.
هنرجو در ابتدا باید یادگیرد آرشه را چگونه در دست نگهدارد. نگهداشتن آرشه در دست به صورت صحیح نکته ی بسیار مهم و کلیدی است که حتما باید رعایت شود و در صورت اشتباه نگهداشتن آرشه در دست باید توسط مدرس تصحیح شود.
بعد از اینکه هنرجو توانست آرشه را به طور درست نگهدارد قدم دوم کشیدن آرشه رو سیم است.
هنرجو در ابتدا یاد میگیرد آرشه را از وسط روی سیم ها بکشد ولی در قدم بعدی باید کل آرشه را روی سیم ها کشید.
پس ابتدا
آرشه مقداری می خوابد رو به جلو
سپس
مکان قرار گرفتن آرشه روی سیم نکته ی مهمی است که باید به این نکته دقت کنید. اگر فاصله ی بین خرک تا گریف را در نظر بگیریم، آرشه یک سوم خرک پیشنهاد می شود. برای هنرجوی تازه کار آرشه کشی را از قسمت وسط شروع کند و بعد از آرشه ی کامل و آرشه نیمه ی راست و بعد آرشه ی نیمه ی چپ
آرشه ی کامل به ۴ مدل می تواند تمرین شود:
آرشه ی کامل به صورت دو ضربی
آرشه ی کامل به ضورت ۳ ضربی
ارشه ی کامل به صورت ۴ ضربی
یعنی اول آرشه با سرعت زیادتر و بعد با سرعت کمتر آرشه تمرین شود.
و بعد در مرحله ی آخر
یک ضرب در آرشه را تمرین نمایید
آرشه های یک ضربی بهتر استبا نیمه ی راست آرشه تمرین شود وهمینطور با نیمه ی چپ آرشه تمرین شود. چند نکته ضروری قبل از شروع یادگیری ویولن که علاوه بر نحوه آرشه کشی که بسیار مهم است، وجود دارد که دانستن آن بسیار موثر و خوب است.
برای این که صدای خوب و تمیزی از سازتان دربیاید بعد از نحوه صحیح آرشه کشی، کوک بودن ساز بسیار مهم است که به اصطلاح صدای فالشی نداشته باشد. مطلبی که درباره راهنمای کوک ویولن است را مطالعه کنید تا بتوانید به درستی سازتان را خودتان کوک کنید.
لگاتو: در اجرای لگاتو آرشه باید به صورت روان و متصل کشیده شود و نت ها متصل به هم اجرا شود
لگاتو کلا به معنی پیوسته نواختن و پشت سرهم نواختن نت ها است پس در نواختن نت به صورت لگلاتو نت ها باید با یک حرکت آرشه اجرا شود.
دتاشه: این نواختن مثل لگاتو اجرا نمی شود یعنی با یک حرکت اجرا نمی شود و به آرشه کشی یعنی ضربه ی آرشه مربوط به یک نت است.
استکاتو
ضربات ارشه در این مدل کاملا منفصل و با آکسان اجرا می شود آرشه برای هر نت به صورت کاملا مقطع کشیده می شود.
دپارتمان سازهای کوبهای
Shahravamusic95@gmail.com
۸۸۲۵۱۲۲۲