آنچه هر هنرجوی گیتار باید بداند
شاید شما هم تازه قصد دارید گیتار را شروع کنید.شاید هنوز حتی ساز هم نخریده اید و خیلی سوالها ذهنتان را مشغول کرده که جوابش را نمی دانید و یا حتی نمی دانید از کجا میتونید جواب صحیحش را پیدا کنید و یا ممکن است از کسانی هستید که گیتار را فرا گرفته اید اما از یک جایی به بعد با مشکلاتی مثل خسته شدن از تمرینات تکراری و یا سخت شدن بیش از حد قطعات رو به رو شده اید و دیگر میلی به ادمه راه ندارید . البته ممکن است علاقه به گیتار در شما هنوز زنده باشد اما نمی دانید که چه باید بکنید . من به عنوان مدرس گیتار با حدود ۱۳ سال سابقه تدریس در طول مدت تدریسم با هنرجویان زیادی برخورد داشته ام . طبیعتا هر هنرجو مشکلات خاص خودش را دارد و برای هر مشکلی راهی وجود دارد.اما بعد از تحقیق و بررسی این مشکلات به موارد مشابهی بین همه هنرجویانم رسیدم که تعدادش هم کم نیست.دغدغه هایی مثل انتخاب ساز ، انتخاب سبک ، انتخاب مدرس و مواردی دیگر از این قبیل.همین موضوع مرا به فکر وا داشت که چطور میشه این مسائل و مشکلات را از سر راه
برداشت.با کمی تامل به این نتیجه رسیدم که نبودن مرجع و اطلاعات کامل و صحیح باعث به وجود امدن این مشکلات مشابه شده.خوب با راهنمایی هنرجویانم می توانستم آنها را در پیدا کردن راه صحیح کمک کنم.اما دغدغه ی دیگرم این بود که من فقط می توانم عده کمی را اموزش دهم.پس تکلیف بقیه علاقمندان گیتار چیست؟ آیا همه به اطلاعات لازم دسترسی دارند ؟آیا همه راهنمای خوب دارند؟ به همین دلیل این صفحه را در سایت شخصی خودم بر پا کردم تا بتوانم تعدادبیشتری از علاقمندان به گیتار را در قدم گذاشتن به این مسیر راهنمایی کنم. امیدوارم بعد از خواندن این مطالب انتخاب صحیح تری داشته باشید و بتوانید به هدفهای زیبایتان در زمینه نواختن گیتار برسید.
آموزش گیتار یک مسیر است.یک جاده به سمت هدفی که عشق و علاقه شماست و چه چیزی شیرین تر از این که هدف شما علاقه شما هم باشد.در این راه با فراز و نشیب های زیادی روبرو خواهید شد.. پس برای گام نهادن در این راه قدم اول بسیار مهم است چون ممکن است یک اشتباه در اول راه باعث شود شما کل راه را اشتباه بروید.(به عنوان مثال اگر علاقمند به گیتار پاپ باشید وبه هر دلیلی گیتار کلاسیک را انتخاب کنید مانند این است که شما قصد رفقن به شمال را دارید اما سر از جنوب در می آورید) و قدم اول چیری نیست جز پیدا کردن یک مرجع و راهنمای خوب با اطلاعات کامل و درست . انتخاب درست و داشتن اطلاعات صحیح در اول راه میتواند در پا گذاشتن در مسیرصحیح به شما کمک شایانی بکند.فراموش نکنید که مسیر مستقیم کوتاه ترین مسیر است. به همین دلیل من تلاش کردم این اطلاعات را به صورت یکجا برای شما قرار دهم. امیدوارم توانسته باشم در ارتقای سطح فرهنگ عمومی موسیقی قدم موثری برداشته باشم.
قدم اول – انتخاب صحیح ساز (چه سازی را بیشتر دوست دارم؟)
در واقع اولین چیزی که مهم است احساس شما نسبت به سازتان است.باید آن را از ته دل دوست داشته باشید…هر وقت سازتان را دست میگیرید باید احساس خوبی داشته باشید. پس در واقع اولین مرحله یادگیریساز انتخاب صحیح ساز است.پس هیچ وقت سازتان را به علاقه کس دیگری انتخاب نکنید.چون قرار است مدت ها با آن ساز زندگی کنید.پس اگر لذتی به دنبال ان نباشد ادامه مسیر سخت و چه بسا غیر ممکن خواهد شد.بنا بر این فراموش نکنید که سازی را انتخاب کنید که دوست دارید .صدای سازتان باید به شما آرامش دهد و شما را به دنیایی دیگر ببرد. بسیاری از کسانی که در نواختن ساز موفق نمی شوند از ابتدا ساز مورد علا قه شان را انتخاب نکرده اند و یا به پیشنهاد و متاسفانه در برخی موارد اجبار والدین شروع به یاد گیری سازی می کنند که دوست ندارند.اکثریت این هنر جویان در نیمه راه دست از تمرین ساز می کشند.بسیار مهم است که بدانید نیروی محرکه تمرین ،علاقه است..
قدم دوم – انتخاب مدرس خوب قبل از تهیه ساز
اگر دقت کرده باشید روی کلمه خوب تاکید کردم.زیرا متاسفانه در این راه افراد سود جوی زیادی سر راه شما قرار دارند و تشخیص آنها از مدرسان واقعی و دلسوز بسیار مشکل است.حتما می پرسید از کجا بفهمیم؟ دقت کنید :
۱-مدرس خوب باید هنرجویان خوبی تربیت کند و کلاس خوب باید خروجی خوب با تعداد بالا داشته باشد. یک راه تشخیص مدرس خوب از مدرسان دیگر ،هنرجویان او هستند.هنرجویان باید نوازنده باشند.هر هنرجویی باید با توجه به مدت زمانی که ساز می زند توانایی اجرای قطعات مختلفی را داشته باشد.البته در اینجا کمی کار سخت تر می شود چون هنرجویی خوب ساز می زند که خوب تمرین کند و حالا شما باید به دنبال هنرجوبانی با میزان تمرین بالا بگردید.اما به طور کلی شما میتوانید با بررسی اکثریت هنرجویان به یک نتیجه خوب برسید.
۲-یک مدرس خوب در درجه اول باید خوب تدریس کند و در درجه دوم نوازنده خوبی باشد شما به کنسرت موسیقی نمی روید.شما به کلاس موسیقی می روید که یاد بگیرید.پس شما باید بیشتر ساز بزنید تا مدرس شما.البته می تونید در آخر هر کلاس از او خواهش کنید که قطعه ای برای شما بنوازد تا لذت ببرید و به ادامه رهتان دلگرم شوید. رزومه نوازندگی قوی مدرس شما دلیل بر تدریس عالی وی نیست.دقت کنید که رزومه یا پیشینه نوازندگی مدرس در درجه اخر اهمیت قرار دارد.می پرسید چرا؟ توجه کنید…مدرس خوب موسیقی قبل از نوازنده بودن باید معلم خوبی باشد.اینکه معلم شما در فلان مسابقه مقام آورده حاکی از توان نوازندگی اوست و نه توان تدریس.درست است که یک معلم خوب باید نوازنده خوبی هم باشد، اما این دلیل نمیشود که بر عکسش هم صادق باشد.تدریس جدا از نوازندگی است و فنونی جداگانه نیاز دارد و بهترین حالت این است که مدرس شما نوازنده ی قدری هم باشد.
۳-معلم شما باید توان انتقال مفاهیم بالایی داشته باشد و باید بتواند خیلی خوب با شما ارتباط بر قرار کند.معلم موسیقی باید حرفهایش گویا ، شیرین ، روان و در عین حال ساده و قابل فهم باشد.پس معلمی را برای خود انتخاب کنید که با او راحت هستید و مطالب را از زبان او بهتر می فهمید.در غیر این صورت کلاس موسیقی رفتن برای شما به جز عذاب چیزی دیگری نخواهد بود.
قدم سوم – خرید ساز
اگر موفق با پیدا کردن مدرس خوبی شده اید چه بهتر که در مورد خرید سازتان هم از او نظر بپرسید.هر چه باشد او تجربه ی
بهتری دراین زمینه دارد. اما اگر میخواهید برندهای معتبر گیتار را بشناسید من در این جا تعدادی از این مارک ها و برند ها را برای شما معرفی میکنم. اولین مارک بدون شک یاماها yamaha است که بسیار در بین گیتاریست ها شناخته شده است.علت محبوبیت این گیتار بالابودن کیفیت خوب این ساز به نسبت قیمتش هست.مدلهایی مثل c40 و c70 دو تا از معروفترین مدلهای این گیتار است که برای مبتدیان بسیار ساز مناسبی است.قیمتی مناسب همراه با کیفیتی بالا.این گیتار حد اقل استاندارد را برای هنرجویان مبتدی داراست.امروز که این متن رو براتون مینویسم در بهمن ۹۳ قیمت این دو مدل گیتار بین۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است.بدون در نظر گرفتن نوسانات موقتی و لحظه ای بازار. از برندهای دیگر می توان از alhambra , almansa,cuenca نام برد. این که من از تعداد کمی برند نام می برم بدین معنی نیست که دیگر ماکها معتبر نیستند.قصد من فقط آشنایی اولیه شما با مارکهای مختلف گیتار هاست و حتما این را بدانید مقوله انخاب گیتار مقوله ای پیچیده ایست و به تجربه ی بالایی نیاز دارد.من همیشه انتخاب گیتار را با خرید اتومبیل دسته دوم مقایسه میکنم.حتی اگر گیتار نو باشد.علت این است که دو گیتار کاملا یکسان با مارک و مدل یکسان صداهای متفاوتی دارند.این تفاوتها به خطاهای انسانی در زمان ساخت این گیتارها بر میگردد که کاملا هم طبیعی است. پس همانطور که شما برای خرید یک اتومبیل دسته دوم تحقیق میکنید و برای تایید سلامت خودروی مورد نظرتان سراغ متخصصهای این کار می روی
د حالا برای خرید گیتار (حتی گیتار نو) باید به سراغ متخصصان این ساز(اساتید و مدرسان ) بروید و از آنها نظر بپرسید.لازم به ذکر است تمامی کارخانه های گیتار، سازهایی از رنج قیمت پایین تا بالا را تولید میکنند .انتخاب نهایی با شماست. در ادامه سوالاتی را که در ابتدای صفحه مطرح کردم را پاسخ خواهم داد.در صورتی که سوالی غیر از این سوالها برای شما پیش آمده میتواند در پایین صفحه بخش دیدگاهها آن را مطرح کنید.با کمال میل به آنها پاسخ خواهم داد.