• تهران، شهرآرا، خیابان آرش مهر، روبروی درب بوستان شهرآرا، پلاک 54
  • شماره تماس 09369851365 _ 88283410 _ 88251222 -021

آموزش سنتور

آموزش سنتور برای مبتدیان | درس های سنتور از مبتدی تا پیشرفته

آخرین درس‌های آموزش سنتور

درس سوم آموزش سنتور – نحوه گرفتن مضراب ها

 

درس دوم آموزش سنتور – شناخت اجزای سنتور قسمت ۲

 

درس اول آموزش سنتور – آشنایی با اجزای سنتور

 

آموزش سنتور – به زودی

آموزش سنتور – به زودی

 

آموزش سنتور – به زودی

 

درباره قیمت سنتور و نحوه آموزش سنتور بیشتر بدانید

آموزش سنتور برای علاقه مندان یه سازهای ایرانی همیشه یکی از جذاب ترین سازهای موسیقی بوده است. سنتور در دسته سازهای زهی چکشی قرار دارد. نکته مهم در مورد آموزش سنتور این است که قابلیتی برای موسیقی چند صدایی دارد. بهترین سن برای یادگیری سنتور از کودکی تا بزرگسالی می تواند متغیر باشد و محدویت خاصی ندارد.

آشنایی با سنتور

اولین گام در آموزش سنتور شناخت این ساز است. سنتور یکی از سازهای اصلی موسیقی ایرانی است و به جرات می توان گفت که از مهم ترین سازهای موسیقی ایرانی به شمار می رود. این ساز یک ساز زِهی- ضربه ای (مضرابی) است که شکل هندسی ذوزنقه ای دارد . این ساز ساخته شده از یک جعبه تشدید صدا که بلندترین ضلع موازی آن نزدیک به نوازنده قرار می گیرد. در سنتورهای معمولی بلندترین ضلع ۹۰ سانتی متر و کوچک ترین ضلع (دور از نوازنده) ۳۵ سانتی متر و اضلاع مورب کناری ۳۸ سانتی متر هستند.

شناخت ساز سنتور

سنتور نوعی ساز زهی-کوبه‌ای با اصالت موسیقی ایرانی است، که شامل جعبه ای ذوزنقه ای شکل است. و دارای سیم‌های بسیاری است و با دو زخمه چوبی، “مضراب” نواخته می‌شود. رایج‌ترین نوع سنتور (۹ خرکی) دارای ۷۲ سیم است که به دسته‌های ۴ تایی و در ۱۸ دسته تقسیم می‌شود.

 نوازندگی سنتور

نوازندگی سنتور با دو چوب نازک که به آن‌ ها مضراب گفته می‌شود، انجام می‌شود. مضراب‌ها در گذشته بدون نمد بودند ولی اکنون بیش‌تر به مضراب‌ها نمد می‌چسبانند که باعث نرمتر شدن و کم زنگ‌تر شدن آوای سنتور می‌شود. در بیشتر موارد، نوازنده باید با هر یک از مضراب‌ها، نت متفاوتی را اجرا کند. به همین دلیل نوازندگی این ساز علاوه بر چابکی دست‌ها، به تمرکز ذهن نیز نیاز دارد که تنها با آزمون فراوان بدست می‌آید.

 این ساز به خوبی توانایی تک نوازی و هم نوازی را دارد. کوبه‌های مداوم مضراب روی سیم‌ها و تأثیرگذاری نم و گرما روی چوب و سیم‌ها کوک را به هم می‌زند و ۷۲ سیم باید مرتب کوک شود. 

  مراحل یادگیری سنتور

برای شروع یادگیری سنتور اولین قدم این است که با مشورت درست از مشاور انتخاب ساز و مدرس، سازی گوش نواز و با کیفیت تهیه کنید. برای انتخاب سنتوری با کیفیت و مطمئن می توانید از طریق سایت فروشگاه شهرآوا، از انواع مدل های سنتور و ویژگی ها و قیمت هایشان اطلاع پیدا کنید و انتخاب درست و خوبی داشته باشید. 

 قدم دوم این است که یک آموزشگاه معتبر را انتخاب کنید؛ و با توجه به تدریس مدرس، هر روز به صورت مستمر تمرین های تکنیکی ساده و معنادار انجام دهید. پس از آن که پیشرفت کردید فرم های مختلف موسیقیایی را تمرین کنید که شامل ضربی، فرود، آواز و تصنیف می شود.

سنتور نوازی

سنتور نوازی را با مچ دست انجام دهید. حلقه مضراب باید بین انگشت اول، دوم و سوم باشد. میزی که برای یادگیری سنتور انتخاب می شود، باید ۶۰ سانتی متر بلندی داشته باشد.

انگشت چهارم و پنجم، هنگام گرفتن مضراب باید به انگشت سوم بچسبد.

 اگر قصد یادگیریتان از سنتور،  در حد درآوردن صدای ساز و نواختن تعدادی قطعه باشد، حدود ۱ تا ۲ سال زمان می برد، اما در صورتیکه قصد تسلط کامل بر ساز، یادگیری تکنیکهای مختلف نوازندگی سنتور، همراهی با سازهای دیگر و همراهی باگروه را داشته باشید این زمان ممکن است در حدود ۴ تا ۵ سال طول بکشد. اما این زمان تقریبی است و برای هر فرد متفاوت است، میزان علاقه، استعداد و تلاش هنرجو همگی در یادگیری سنتور موثر خواهند بود.

بهترین سن یادگیری سنتور

یادگیری ساز سنتور در هر سنی امکان پذیر است، اما اگر بخواهیم بهترین سن برای یادگیری سنتور را بگوییم بین ۳ تا ۶ سالگی سن مناسبی برای فراگیری نواختن سنتور است. علت تعیین این سن شکل گیری قابلیت های ذهنی کودک بوده و از قدرت یادگیری بسیار بالایی برخوردار است. اما این را به منزله محدودیت ندانید شما میتوانید در هر سنی سنتور را یاد بگیرید، که یادگیری به تلاش و پشتکار شما بستگی دارد.

نواختن سنتور تنها در ابتدای آموزش آسان جلوه می کند و در ادامه به مراتب سخت می شود که به آموزش اصولی و تمرین و تکرار زیای نیازمند است. در اکثر آهنگ ها نوازنده باید با هرکدام از مضراب ها نت متفاوتی ایجاد کند. به همین خاطر نوازندگی سنتور مستلزم داشتن مهارت بالا چابکی دست ها و تمرکز ذهن است که تنها با تکرار و تمرین بسیار به دست می آیند.

خرید سنتور

قیمت و مقایسه انواع سنتور
۱۰ درصد تخفیف

نکات مهم یادگیری سنتور

  • اگر در مراحل مقدماتی سنتور نوازی هستید از اجراهای ریز بپرهیزید که دلیل اصلی آن اکوهای این ساز است بنابراین توصیه می شود در مراحل اولیه از این نوع اجراها بپرهیزید. باید ابتدا تکنیک یاد بگیرید.
  • قدرت دست چپ و راست شما متفاوت است و یکی از مهمترین فاکتورهای سنتور نوازی قدرت یکسان دو دست است.

ناامید نشوید و با تمرین هماهنگی را در دوست خود ایجاد کنید. و اینگونه قدرت دو دست را تقویت می کنید.

  • از آنجایی که صدای سنتور بعد از برخورد مضراب با سیم مدتی باقی می ماند، باید توجه داشته باشید که مضراب در جای درستی فرود آید تا باعث تولید صدای نامفهوم نشود. باید جای دقیق نت ها روی سیم را حفظ کنید.
  • برنامه منظم داشته باشید، با توجه به این موضوع که در نواختن این ساز از دو دست استفاده می شود، لازم است تا با تمرین هماهنگی را ایجاد کنید. هر روز به صورت مستمر تمرین مفید داشته باشید تا به نتیجه خوبی برسید.
  • تمرین های قرینه در نواختن تأثیر به سزایی دارد چرا که این تمرینات علاوه بر تقویت دست، تمرکز نوازنده را هم افزایش می دهد.

 

 اهمیت ذهنیت بصری

در مرحله اول باید نام و جای نت ها را حفظ کنید. جایگاه و کشش نت ها را باید به طور بصری یاد بگیرید، بدین صورت که هنگام دیدن هر نت، نامش را به خاطر آورید. شاید حفظ کردن محض برای آهنگ هایی با تمپو یا سرعت پایین پاسخگو باشد چون زمان فکر کردن برای یادآوری نام نت را دارید؛ اما در سرعت های بالا، بدون داشتن ذهنیت بصری، دچار کمبود وقت خواهید شد چرا که تا مغز شما بخواهد نام نت را به خاطر آورده و آن را تشخیص بدهد نت بعدی از راه رسیده و برای اجرا دیر می شود. با تمرین و تکرار کم کم ذهنیت بصری، راجع به نت ها پیدا خواهید کرد.

گام های یادگیری سنتور

در مراحل پیشرفته تر به قسمت هایی برخورد خواهید کرد که از نت و توالی های یکسانی استفاده شده است، به مرور زمان قادر به تشخیص این توالی ها خواهید بود و پس از گذشت زمان و تکرار نواختن آنها، درنهایت متوجه خواهید شدکه ناخودآگاه این توالی ها را حفظ کرده اید و اگر آهنگی دیدید که این نشانه های آشنا را در خود داشت، دیگر بدون نیاز به دیدن نت، آن را می نوازید.

جلو جلو نت ها را بخوانید

به این صورت که ممکن است کسی برایتان قطعه را بنوازد تا از آن ذهنیت پیدا کنید. در حین نواخته شدن آهنگ از روی نت نگاه کنید و زودتر از نوازنده نت را بخوانید، تشخیص دهید و صدای آن را حدس بزنید.

تمرینات پایه ای

تمرینات پایه ای برای آشنایی شما با ساختار ساز، نحوه صدادهی، چگونگی نشستن و ضربه زدن به سیم ها طراحی می شوند. 

آخرین دوره های آموزش موسیقی شهرآوا
دوره آموزش مربیگری

دوره کارت صلاحیت

دوره آموزش مربیگری جهت اخذ کارت صلاحیت تدریس موسیقی آموزش و دوره مربیگری برای هنرآموزان علاقه مند به تدریس موسیقی مشاوره آنلاین موسیقی شرایط و

ادامه مطلب »
عکس عوود

آموزش عود

آموزش عود آموزش ساز عود و سوال های رایج درباره آموزش عود مشاوره آنلاین موسیقی آموزش عود و یادگیری آن بسیار لذت بخش و شیرین

ادامه مطلب »
آموزش فوت

آموزش کلارینت

آموزش کلارینت آموزش کلارینت مبتدی تا پیشرفته برای علاقه مندان به ساز کلارینت از صفر تا صد مشاوره آنلاین موسیقی با آموزش کلارینت برای علاقه

ادامه مطلب »

کلاس سنتور

آموزش سنتور در شهرآوا بر اساس معتبرترین متد آموزش سنتور پایه ریزی شده است. کلاس ها در مجموعه موسیقی شهرآوا به صورت ترمی برگزار می شود. بعد از این که هنرجو به حد خوبی رسید و پیشرفت داشت، وارد گروه نوازی می شود و حرفه ای که شد وارد کنسرت های هنرجویی و رسمی می شود. 

آموزش ارف کودکان – جلسه اول

آخرین مطالب

رویدادهای سنتور نوازی

۲۰ شهریور

۱۴۰۱

کارگاه معرفی و آشنایی با سنتور

تهران، آکادمی شهرآوا

۲۸ آبان

۱۴۰۱

کارگاه سنتور

تهران، آکادمی شهرآوا

۳۱ دی

۱۴۰۱

جایگاه سنتور در موسیقی

تهران، آکادمی شهرآوا

۵ بهمن

۱۴۰۱

استعدادیابی در سنتور

تهران، آکادمی شهرآوا

درباره دوره سنتور و نحوه آموزش سنتور بیشتر بدانید
سوالات متداول آموزش سنتور

سازندگان سنتور نام خود را به عنوان برند روی سنتور می‌نویسند مثل سنتور موسوی که ساخته‌ی استاد حمید موسوی از بهترین سازندگان سنتور ایرانی است. سنتور موسوی یکی از بهترین سنتور ها برای نوازندگی سنتور است و برای شروع و تا مرحله حرفه ای شدن (با توجه به تعداد مهر هایش) پیشنهاد می شود. این سنتور که جز سنتورهای حرفه‌ای ساخته شده توسط استاد موسوی است؛ در صفحه‌ی آن از چوب آفریقایی ساپلی استفاده شده که استفاده از این چوب باعث شده صدای این سنتور نسبت به سایر مدل‌ها متمایز باشد.

در کل برای موسیقی و پیشرفت در سازی که انتخاب کردید، لازم است که به طور مستمر هر روز تمرین داشته باشید. در هر سازی که در حال یادگیری هستید روزی یک ساعت لازم است تا به پیشرفت برسید. درنظر داشته باشید که اگر یک روز تمرین نداشته باشید، به این دلخوش نباشید که روز بعدی آن را جبران کنید و مثلا دو برابر تمرین کنید. باید به صورت مستمر تمرین داشته باشید. 

 اگر قصد یادگیریتان از سنتور،  در حد درآوردن صدای ساز و نواختن تعدادی قطعه باشد، حدود ۱ تا ۲ سال زمان می برد، اما در صورتیکه قصد تسلط کامل بر ساز، یادگیری تکنیکهای مختلف نوازندگی سنتور، همراهی با سازهای دیگر و همراهی باگروه را داشته باشید این زمان ممکن است در حدود ۴ تا ۵ سال طول بکشد. اما این زمان تقریبی است و برای هر فرد متفاوت است، میزان علاقه، استعداد و تلاش هنرجو همگی در یادگیری سنتور موثر خواهند بود.

سنتور جزء سازهایی است که یادگیری آن نسبت به دیگر سازهای ایرانی راحتتر است. اگر هر روز به صورت مستمر تمرین کنید، و بر روی تکنیک هایش به خوبی تمرکز و تمرین کنید، به راحتی می توانید قطعات هرچند سخت را به آسانی بنوازید.